Vera Vinter & Hanna Ekström

Lördag eftermiddag, 2023

När violinisten Hanna Ekström (Dalarna) och artisten Vera Vinter (Norrbotten) teamar upp blir resultatet experimentella ljudlandskap som andas nordiskhet djupt rotad i naturen. Folkton från Dalarna möter visa och industriell elektronmusik med texter på dialekten Kalixmål.
 
Samarbetet mellan duon föddes ur en gemensam längtan att skapa musik på ett friare och mer lustfyllt sätt. Resultatet är skört och nära med sång och fiol i centrum. Enstaka bekanta ord fladdrar förbi men berättandet sker främst genom det melodiska.
 
Vera Vinter är artisten från Stora Lappträsk i Norrbotten som av recensenter beskrivits som “en sann berättare”. Hon debuterade med albumet Idyll 2012 och har sedan dess skapat fyra fullängdsalbum med texter på svenska och dialekt. Hon turnerar flitigt, både solo och tillsammans med andra artister som Emil Jensen, Petra Marklund, Bo Kaspers Orkester m fl.
 
Hanna Ekström är frilansande violinist, låtskrivare och producent från Vikmanshyttan i  Dalarna. Hon har arbetat som musiker sedan 2009 och har spelat live och i studio med de flesta av Sveriges artister, bland annat First Aid Kit, Miriam Bryant, Håkan Hellström m fl. 2022 släppte Hanna Ekström och Vera Vinter albumet Lios som de skrivit och producerat tillsammans.