Emil Jensen

Lördag eftermiddag, 2023

Emil har hyllats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre.
 
Emil Jensen fick i uppdrag av Sveriges Radio att göra en musikalisk tolkning av sjöväderrapportern och det blev låten "Norra Kvarken", kul nu när han ska besöka oss som ligger just där. 
Lyssna här: Norra Kvarken

 

Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Ane Brun, och föreställningar med Nour El Refai och Mikael Wiehe.

Emil har prisats för sin ordkonst och musik, men också för det engagemang som genomsyrar hans texter och artisteri och inte lämnar någon oberörd. Han har fått Karl Gerhard-priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och han har fått flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage.

Han gör kåserier på söndagar i ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio P1 där han också hörs återkommande i ”Tankar för dagen”. Han har släppt åtta rosade album, fyra böcker och är sedan tidigare europamästare i Poetry Slam.

Ur motiveringen till Gustav Frödings lyrikpris:
”Bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”

Till Holmön har Emil med sig Anna Dager och Hanna Ekström på stråkar.