Visans vänner i Umeå

Visans vänner i Umeå, eller Visum som det förkortas, bildades formellt i april 1992 och är Sveriges nordligaste Visans vännerförening. Dessförinnan hade viskvällar genomförts från hösten 1991 i Kamenskikällaren. Alltsedan dess har föreningen genomfört viskvällar på olika ställen i centrala Umeå. Från 1994 startades också Visfestivalen på Holmön som firade 20-årsjubileum under Umeås Kulturhuvudstadsår 2014. En mera fördjupad beskrivning av föreningens historia hittills hittar du här.

Vårt programkoncept
Sedan 2016 har vi ett litet annorlunda koncept för våra konserter i centrala Umeå. Vi har samarbete med restaurang Elektra i Norrlandsoperan. Sista lördagen i varje månad kl. 15.00 har vi konsert med minst två artister varje gång. Det hela är lite av ett ”slink in” eftersom vi inte tar något inträde i nuläget.

Vårens program 2023 – Elektra kl 15 – Fri entré

28 januari
Viktoria Ahlman duo
Viktoria Ahlman med hemvist i Uppsala framför tillsammans med Oscar Fridolfsson visor med folkmusikkaraktär

Trio KAJAK
Nystartad trio med Thomas Karlsson gitarr, munspel och sång, Bengt-Åke Armelius bas samt Christer Jilder gitarr och sång. Visor på svenska med känsla, stämsång och en del översatt utlovas.

25 februari
Våtmark
Med vackra melodier och grova texter tar gruppen Våtmark tag i den mest tabubelagda traditionen i snusk och fulvisor. Duon består av Sandra Berggren och Nina Gregorjerv

John Edwin
Peter Danielsson med artistnamnet John Edwin är starkt influerad av amerikansk folk-, bluegrass- och countrymusik. John Edwin som bor i Östersund kryddar sitt framträdande med buckdancing, en form av steppdans som vävs ihop med musiken.

25 mars
Aster Boter
Umeåbaserad singer/songwriter som med stark känsla och närvaro framför egenkomponerat material

Lena Sparr Öberg kvintett
Lena har samlat en meriterad grupp runt sig, Sten Öberg trummor, Staffan Öberg barytonsax, Siv-Marie Nyman klaviatur och Sune Viklund bas. Denna gång blir det ett Evert Taube-program.

29 april
Hans-Olov Henriksson & P-O Lundin
Två rutinerade musiker sammanstrålar på Elektra. Hans-Olov med en lång karriär inom musiken bl.a. som medlem i Kalasorkestern och P-O som basist inom visa, blues och jazz med basen i Stockholm.

Clara Ziegler
Clara Ziegler är sångare, låtskrivare och producent. Hon debuterade 2019 med EP:n ”Family and Friends” och senaste släppet är ”Soft” i oktober 2022. Musikstilen kan beskrivas som atmosfärisk, romantisk och harmonisk indiepop.

Vispicknick varje år
Vi arrangerar en Vispicknick i Broparken sedan sex år tillbaka. 2023 års tillfälle blir lördagen den 19 augusti kl 14.00 – 17.00

Visfestival Holmön

Visum är sedan 1994 huvudman för Visfestival Holmön, en visfestival som ligger tre mil norr om Umeå och en mil ut i havet, på ön Holmön. Festivalen är mycket omtyckt såväl av artister som publik.
 
Vissångare

Visum har ett antal medlemmar som framträder som vissångare. På sikt ska deras ”CV” läggas in här.

Kurser & projekt
Visum har till och från genomfört kurser på temat visa. Ibland har det handlat om att skriva visor, ibland att framföra visan på bästa sätt.
2023 genomför vi projektet Ung&Sjung för unga i åldern 16-27 år som vill utveckla sin sång och musik.
Info Christer Jilder 070 3002332. E-post  chjilder@gmail.com

Stadgar

De stadgar som gäller för Visum kan du läsa om du klickar här.

Våra ambitioner
Vi vill vara en visförening som är öppen för ett brett tänk om vad som är visa och singer/songwriter. Våra ambitioner är följande:

·       Synliggöra visan för en bred publik
·       Skapa speltillfällen för artister inom genren
·       Skapa en fast och välrenommerad scen för visa och singer/songwriter
·       Vara en trovärdig samarbetspartner öppen för otraditionella samarbeten


Styrelsen 2022/2023
Ordförande: Christer Jilder, chjilder@gmail.com
Kassör: Ulf Håkansson, korsgatan16@ume.se
Ledamöter: Aster Boter, Evelina Öqvist, Lena Sparr Öberg, Hans-Olov Henriksson

Årsmöte

Föreningen hade sitt årsmöte och behandlade verksamheten för 2021 den 24 april 2022. Årsmötet för verksamheten 2022 blir den söndagen den 19 mars 2023. Protokollet från Årsmötet hittar du här. Där ingår också Verksamhetsberättelsen som bilaga till protokollet.