Visums Historia
Hösten 1991 var vi ett 10-tal visintresserade som började träffas i Kamenskikällaren i Sävargården på Gammliaområdet här i Umeå. Det var spontana visträffar där vi ordnade själva med ljudanläggning, och sedan fick den som ville gå upp och spela.
Föreningen bildas
Ryktet gick och fler och fler kom till. Efter ett tag blev det så att var och en började göra lite längre program, och några började också skriva egna visor. I april 1992 bildade vi formellt vår förening.
Efter något år i Kammenskikällaren ville vi komma lite mera centralt med verksamheten, och flyttade därför till Folkets hus mitt i centrum. Viskvällarna blev därmed också mera organiserade, och var och en som deltog gjorde ett program.
1994 var ett händelserikt år
Genom förfrågan från Umeå kommuns fritidskontor kom den första visfestivalen på Holmön till. Kommunen ville stötta Holmön för att utveckla turismen, och Umeå Fritid hade fått pengar för att göra detta. Idén blev att satsa på en visfestival därute. Inledningsvis var vi skeptiska när vi fick frågan från Fritid att vara med och hjälpa till med att bygga upp festivalen. Men efter att en delegation från föreningen varit ut till Holmön blev vi övertygade, om att det skulle kunna bli en riktigt fin festival, och att det var en miljö som passade. Sedan dess har Visfestival Holmön genomförts årligen sista helgen i juli med undantag för 2020 och 2021 då pandemin satte stopp för genomförande.
En annan händelse 1994 var den samlings-CD som 9 vissångare/grupper sjöng in med starkt bistånd av Thomas Gradin i hans studio i Vännäs. Den CD:n fick namnet ”Visum Oi” och finns numera både på Spotify och Youtube. Oi föresten, det står för unplugged på västerbottniska. Riktigt fyndigt tyckte vi.
Under de följande åren fortsatte såväl arbetet med visfestivalen som med viskvällarna inne i stan. Vi har utöver på Folkets Hus haft våra viskvällar på båten Sjöbris vid kajen, Bibliotekskaféet, Kafé Pilgatan, Pipes of Scotland och nu senast på Elektra vid Norrlandsoperan.
Umeå Europas Kulturhuvudstad
2014 var ett speciellt år eftersom Umeå kommun då utsågs till Europas Kulturhuvudstad. Visum ville vara med och bidra till festligheterna, och utöver att vi i vanlig ordning genomförde en visfestival ute på Holmön, så ordnade vi också onsdagen innan festivalhelgen en Jubileumskonsert inne i stan, i Döblens Park. Visum fyllde detta år nämligen 20 år. Konserten som genomfördes i strålande väder hade som tema de 5 minoritetsspråken, finska, jiddisch, tornedalsfinska, romani och samiska. Vi hade artister från dessa fem språk, och avslutade konserten vid 23-tiden med Buffy Sainte-Marie. Då var det fortfarande drygt +20 grader och, den tusenhövdade publiken njöt ar arrangemanget. Konserten fick 5 poäng i Västerbottens Folkblad.
Viskonserter sista lördagen i varje månad
2017 provade vi ett nytt koncept genom att ha våra viskonserter sista lördagen i varje månad kl. 15.00 på en pub i centrum Tanken har varit att det skall vara ett ”slink-in” dit man kan komma in efter att ha varit på stan och shoppat eller vad man nu gjort. Vi tar inget inträde men har lotteri för att få in pengar.
Sedan måste vi framhålla att har vi ett fantastiskt ekonomiskt stöd från Sveriges bästa kulturkommun, Umeå kommun. Detta i kombination med det stöd vi har från vårt studieförbund, Bilda gör att vi också kan betala ut ett något så när rimligt gage till artisterna.
Nu inför våren 2023 kommer vi att fortsätta med viskonserter sista lördagen i varje månad utom sommarmånaderna. Vi kommer att hålla till på restaurang och pub Elektra vid Norrlandsoperan.