Glesbygd’n

Fredag kväll, 2024

Hösten 2006 samlade sig fem vänner från Arvidsjaur i en replokal i den nya tillflyktsorten Umeå. Bandet som skulle få namnet Glesbygd’n lyfte här för första gången upp sina instrument och startade sin egna musikaliska revolution. Med rötterna långt ner i den norrländska myllan och en stor kärlek till roots-musikens allvar kanaliserade bandet sin egen kultur och dialekt genom en musik som numer brukar benämnas Norrländsk

Vemodsreggae.
Redan vid det första yrvakna framträdandet i september 2006 märktes att något var på väg att hända. Genklangen från publiken blev som ved i den redan brinnande brasan och en ihärdig tid av arbete och musikaliskt utforskande väntade.
Det tog inte lång tid. Redan hösten 2006 spelade Glesbygdn in sin första demo-EP i källaren på ett gammalt hotell i Vindeln, sex mil nordväst utanför Umeå. Det blev en vild strid med och mellan idéer och teknik och låtarna på denna EP bär på en enkel och längtande glöd. Glesbygd’n fästes på band för första gången och längtan efter att leta vidare fick en orubbligt grundmurad botten.

Efter ett drygt år av konserter och skapande kunde Glesbygd’n äntligen släppa sitt debutalbum Ärtes Jord’n, som kom ut våren 2008. Glesbygdn letade nu vidare musikaliskt och tog sig klarare ton angående ämnen som låg nära deras hjärtan. Så gott som varje reggaefestival i hela Sverige fick under detta år dansa sig svettiga till baktaktsdängor om uranprospektering, välfärdsmissbruk och orättvisa.

Glesbygd’n estår av Tomas Olsson, Thomas Burström, Axel Andersson, Cecilia Moore, Nikolai Äystö, Arvid Andersson Ellis, Johan Asplund, Johan Åhman