Maxida Märak

Fredag kväll

– Känslan att få vara ute och spela igen efter pandemin är berusande, säger hon till GP, Det är min starka sida att spela live. Det känns som att kunna andas igen. Det finns inget som får mig att vara så lugn som att vara ute på vägarna, flytta på mig konstant och få spela varje dag. Jag kan nog inte vara lyckligare än vad jag är nu, säger hon.

Köp biljett

En annan orsak till att vara lycklig är att hennes nya ep Arvet som släpptes i februari 2022. På skivan finns bland annat två helt jojkade låtar, något som hon har undvikit tidigare.

– Jag har inte velat forcera in den i musiken bara för att jag är same, men nu kom tiden för jojken tillbaka. Jag är så glad att låtarna släpps nu, de är från urtiden men ligger ändå så i tiden. Jojken är en förlängd arm till när du inte uttrycker dig med ord utan är någonting annat. Jag känner ofta det i mig själv att jag skulle behöva mer svängrum för att uttrycka mig och då är jojken ett bra element, säger hon.

Med sitt intåg i Så Mycket Bättre 2021 visade Maxida att hon lyckas med att nå ut till hela svenska folket genom sina tolkningar av andra artisters hits. Se Maxida i "Så mycket bättre".

Maxida Märak är en av Sveriges unika och tongivande artister. Med albumet Utopi som kom 2019 inledde Maxida Märak en ny fas som artist. Fortfarande grundad i explosiv och personlig hiphop, oftast med elektroniska beats som drivmedel, har Maxida vävt in givna pophooks på ett sätt vi inte hört tidigare och tar även tydlig inspiration från modern R&B. Med tyngd och budskap i fokus når Maxida ut bredare är förr, utan att tappa fotfäste eller identitet. Hon är är människorättsaktivist och engagerad i samers rättigheter. 

2014 tilldelades hon Såhkie Umeå sameförenings ungdomsstipendium med motivering: "för sin konstnärliga kvalité och bredd som hon på ett modigt och uttrycksfullt sätt kombinerar med sitt djupa samhällsengagemang för den samiska kulturens framtid"

År 2015 spelade hon in Love last forever till skid-VM 2015 tillsammans med Mando Diao. Hon medverkar även i filmatiseringen av Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag och har tidigare turnerat med Giron sámi teáhter

Under ett års tid följde ett filmteam från Sveriges Television Maxida Märak och den 24 november 2015 visades resultatet i form av en TV-serie om henne och hennes syskon Timimie. Dokumentärserien heter Sápmi Sisters.

Märak var sommarvärd för Sveriges Radios program Sommar i P1 den 30 juli 2015, hon uppträdde i mellanakten på deltävlingen Andra Chansen i Melodifestivalen 2018, där hon framförde sin tolkning av Zarah Leanders klassiska Vill ni se en stjärna? samma år medverkade hon i Jills veranda, där hon bland annat utbytte erfarenheter med Amerikas urinvånare.